capcelera compartim1

Juliol 2017
Dimecres, 26 Juliol 2017 11:51

El present juliol es va poder confirmar per primer cop la reproducció de l'àguila calçada (Aquila pennata) a la zona de la serralada Litoral compresa entre Badalona i Tordera, concretament dins del Parc del Montnegre i el Corredor.

Es tracta d'una espècie d'interès comunitari i l'Estat espanyol alberga la major població reproductora a escala mundial. A Catalunya es troba en expansió i s'estima una població d'entre 100-200 parelles.

La recent colonització és una dada interessant, atès que els rapinyaires juguen un paper essencial en el funcionament dels ecosistemes forestals i tenen una important influència sobre els nivells de biodiversitat.

Aquesta dada s'ha obtingut gràcies al seguiment de rapinyaires forestals que es duu a terme al Parc des de l'any 2010 per part de l'ornitòleg Xesco Macià.

p05i0542

Publicat a Territori
Dimecres, 26 Juliol 2017 10:57

La Xarxa d'escoles hortolanes del Vallès la formen, d'una banda aquelles escoles i instituts de la comarca que treballen l'hort escolar als seus centres i tenen la voluntat d'enxarxar-se, i de l'altra banda col·lectius i entitats del món de l'agroecologia de la comarca que hi col·laboren i assessoren.

La idea neix del seminari d'educació en transició del Casal del Mestre del Vallès Oriental, un grup de treball que reflexiona i crea projectes per ensenyar a viure els canvis que s'han de produir en un context de davallada energètica, i que el 2016 ja fa quatre anys que treballa. Els membres del seminari de seguida es van adonar que el treball de l'horta ecològica portava implícits molts valors i que és una bona porta d'entrada d'aquests als centres escolars.

Neix així, doncs la Xarxa d'Escoles Hortolanes, per formar-ne part només cal que un centre de la comarca treballi l'hort escolar al seu centre. No es demanarà cap requisit més. La xarxa vol ser un reconeixement i una ajuda als docents que se n'ocupen dels horts. Una de les característiques d'aquesta xarxa és que el reconeixement i l'ajuda als centres no el porta a terme l'administració sinó col·lectius i associacions vinculades al món de la agroecologia i l'educació del Vallès Oriental com ara Llavors Orientals, La Magrana Vallesana, Hort de l'Espelt, Harmonia 2.0 o el mateix Casal del Mestre.

Algunes Escoles Verdes de la comarca en formen part.

N11Si voleu consultar-ne el web aquí el teniu:

EH!

Publicat a Territori