Aquest setembre les escoles verdes de Vilassar de Mar (Els Alocs i Pérez-Sala) han participat activament i de manera molt intensa en la campanya Plàstics Via Fora! executada per l'Escola de Natura del Corredor i finançada per la Diputació de Barcelona.
Més de 100 alumnes de cicle superior de primària han assistit a xerrades sobre la problemàtica dels plàstics d’un sol ús, han fet tallers per aprendre a comprar amb criteris sostenibles i a fer un embolcall reutilitzable per entrepans amb roba de cotó reutilitzada (impermeabilitzat amb cera d’abella). També han participat en una recollida massiva de residus a la platja del seu poble, retirant desenes de plàstics i llaunes. Curiosament es va comprovar in situ que els plàstics més abundants trobats eren els d'un sòl ús: mascaretes, bosses de plàstic, gots i bolquers.
Però potser la part més interessant de la campanya ha sigut la participació activa i directa de l'alumnat, centrada en dues accions diferents: 1) Les enquestes a 100 famílies del municipi sobre els hàbits de consum envers els plàstics d’un sol ús i el destí d’aquest sun cop considerat residu, i 2) Les visites a comerços per entrevistar i proposar als comerciants una sèrie de mesures que aquests podien adoptar al seu establiment per reduir la generació de plàstic. La major part del comerciants es van comprometre amb els nens i nenes a adoptar algunes d’aquestes mesures el més aviat possible.
Algunes de les conclusions de les enquestes:
- Un 28% de les famílies, en els àpats, beu aigua envasada o altres begudes envasades en plàstic.
- Un 41% de les famílies s’enduen el peix a casa dins una safata de plàstic i embolicat amb plàstic film. En quant a la carn, el percentatge baixa al 28%.
- Un percentatge important de famílies dipositen els envasos buits de plàstic en el contenidor incorrecte. Entre un 15 i un 18% de les famílies separen incorrectament les ampolles de plàstic, les safates de plàstic de la carn/peix, els brics i els envasos de iogurt o similars.
- Nomès un 18% de les famílies que consumeixen cafè en càpsules d’alumini o plàstic les porten a la deixalleria un cop buides.
- Un 83% dels comerços ven més de 30 bosses de nanses al dia (41% d’aquestes bosses són compostables, el 33% de plàstic reciclat i un 22% de paper).
Algunes de les mesures més triades pels comerciants van ser:
- Permetre i promoure que el client s’endugui a casa el peix, la carn, els embotits, les olives, els fruits secs i el pa en un recipient reutilitzable propi.
- Oferir paper encerat i/o safates compostables en comptes de safates de poliestiré expandit.
- Oferir aigua, llet i begudes refrescants en envasos de vidre.
- Portar a domicili la compra en caixes reutilitzables o en caixes de cartró.
En definitiva, una campanya intensa, enriquidora i molt participada que ha posat de manifest avenços, però també la feina que encara resta de sensibilització i reducció d'envasos plàstics d'un sol ús.
Escriure un comentari