Notícia
Acabem el trimestre i l'any 2023 molt contents perquè a l'Escola Pilar Mestres - Jaume Torrens de La Roca del Vallès se li ha otorgat una menció honorífica dins el marc del Premi Escoles Verdes 2023 pel seu fantàstic Projecte Ocells, volem junts!
Ens ho expliquen així:
És un projecte transversal de llarg recorregut que va nèixer fa quatre anys com a actuació recollida en el Projecte d’Educació per a la Sostenibilitat dels cursos 2019-2023 amb l’objectiu d’aprofitar la riquesa natural del nostre entorn immediat (el pati de l’escola) per fer observació i investigació científica sobre la vida dels ocells, introduint activitats atractives i innovadores en forma de repte per trobar solució a un problema mediambiental, conèixer i afavorir la biodiversitat, despertar interessos de caire científic i fomentar el respecte i l’estima per la natura.
A l’escola som conscients que la població d’ocells ha disminuït moltíssim en els darrers anys, tant a Catalunya com arreu del planeta com a conseqüència de l’augment de temperatura, de l’expansió dels monocultius, de la desaparició de boscos madurs... Per aquest motiu, creiem que és important i molt necessari adequar espais i potenciar hàbitats que afavoreixin els ocells, per així contribuir de manera positiva a la seva evolució i intentar revertir les tendències negatives d’aquests animals.
- 1r any: introduïm menjadores com a reclam per als ocells i també caixes niu per millorar les seves condicions d’hàbitat.
- 2n any: veient que els ocells han nidificat en les diferents caixes niu, se’ns ocorren un munt d’idees per seguir investigant, és aleshores que comencem a fer investigacions i experiments amb els infants centrades en les menjadores i les caixes niu.
- 3r any: la il·lusió per seguir descobrint més coses sobre els ocells ens porta a pensar en la construcció d’un aguait d’ocells on poder fer observació directa d’ocells o indirecta a partir del fototrampeig. Tanmateix, ampliem la nostra zona d’estudi i comencem a fer observacions al bosc. Aquest mateix any ens aventurem a sembrar a l’hort menjar per als ocells (cacauets i cereals) i així poder aconseguir l’autosuficiència alhora d’omplir les menjadores. També fem el primer anellament d’ocells al centre.
- 4t any: hem anat consolidant les experiències anteriors i ens hem introduït en el món de la ciència ciutadana de la mà de l’Associació Nius on hi hem anat aportant dades sobre dos dels nius de l’escola en referència al procés de nidificació (construcció del niu, posta d’ous, envolat de les cries…) Ha estat l’any d’obrir el projecte a l’exterior amb la participació a l’Open House de la Xesc i amb la seva presentació a la comunitat educativa del municipi en el marc del Seminari Primària-Secundària.El projecte ens ha contribuït a donar identitat i sentiment d’escola pel fet de ser un projecte compartit per tots i totes, on tots els membres de la comunitat hi som presents. Ha permès posar en pràctica una metodologia competencial, global i significativa basada principalment en el mètode científic. Finalment, ens ha permès ampliar la mirada cap el nostre entorn despertant actituds d’interès, curiositat i respecte cap el medi natural que ens envolta.
No us sembla un projecte fantàstic?
En aquests dos vídeos ens en fan 5 cèntims:
Moltes felicitats i endavant!
Escriure un comentari